Hitta din sörmlandsförfattare!

Skräck, fantasy, deckare, romaner, lyrik, barn- och ungdomsböcker, vuxenserier eller historisk fiction. Sörmlands författare är många och skriver i alla genrer.
Här hittar du kanske just din sörmlandsförfattare. Sedan är det bara att googla, en del böcker säljs direkt av författare och småförlag, andra finns som både e-bok och ljudbok, och många finns på de lokala biblioteken.

Spänning på slott och i styrelserum

Alexandra är en hårdkokt karriärkvinna som inte mesar runt eller ens drar sig för att avliva exets katt, eller hur är det? Men minnena från ungdomen hinner ikapp, där ett tonårsgäng med milt talat olika social bakgrund utmanar varandra en sommar på slottet där de alla växt upp. Anna Roos senaste spänningsroman Pakt är en smart bladvändare. Även hennes första Spel fick bra kritik av DN:s Lotta Olsson. E-bok.

Våld och erotik på landet

Välskriven och underhållande historia om en adlig familj som med författarinnans egna ord ”ställer till det för sig”, och att de gör! Att någon vill hämnas på den naiva och bortskämda familjen på det sörmländska godset inser man ganska snart, men Pia Widlunds berättelse driver på med trovärdig dialog, och alla trådar sys ihop i ett oväntat slut. Första given är del ett av tre där den tredje inte kommit ut än. Gillar du Dallas, får du här en lokal version, och betydligt mer barnförbjuden.

Roman

Mellösabon Hans Gunnarssons mästerliga All inclusive är någonting mitt emellan roman och novellsamling, där man möter olika människor på en exklusiv charterresa. Alla har sina lik i garderoben och dyker upp som bifigurer i varandras berättelser. I centrum står dock en lätt uppgiven författare som fått ett mystiskt skrivuppdrag av en omåttligt förmögen läsare. Men vad, av allt konstigt han ser, är på riktigt, och vad är arrangerat?

Autofiktion

Trots att Arkan Asaad numer flyttat från Sörmland är det omöjligt att inte rekommendera hans två romaner Stjärnlösa nätter och Blod rödare än rött, där den första är en självupplevd skildring av ett påtvingat äktenskap och den andra en bok om hans pappas bakgrund, som i mycket förklarar det som hände i den första romanen. Böckerna finns i allehanda form, e-bok, ljudbok, lättläst, den första även på arabiska… En ny roman är dessutom på ingång.

Vuxenserier

Den mest kända Sörmlandsbaserade vuxenserieförfattaren är nog Åsa Grennvall, vars senast bok heter Jag håller tiden. Men Patrik Rochling och Li Österberg är också väl värda att bekanta sig med, särskilt om man gillar serierna Love and Rockets och Palomar, eller följde Epix förlag under dess storhetstid. Böckerna om Johanna och Eliana är som en mer stillsam svensk version. Och Epix förlag finns kvar…

Poesi

Gillar du dikt av kvinnor med livserfarenhet som ger dig något mer matnyttigt och bestående att ta med dig på din väg genom livet? Gillade du Märta Tikkanen, Bodil Malmsten, Sonja Åkesson, Kristina Lugn? Då tipsar jag om Britt-Marie Bruno Asp i Nyköping Orden ligger i en hängmatta

Saknar du ditt kontorsjobb under semestern? Då rekommenderar vi Christer Hermanssons Kontorsmannen med dikter som Dagordning, Konsultbesök och Ledningsgrupp. Också bra för att ställa om hjärnan mot slutet av ledigheten.

Gillade du Erik Beckman? Robert Ståhl? Samtida lyrik som samplar det som swishar förbi våra ögon just nu, vår jargong och samtalsämnen 2018? Läs då Lars Hermanssons senaste Dödsorsaksregistret, till exempel direkt från författaren/ förlaget. Snyggt formgiven är den också.

För slukaråldern/yngre tonåren

PAX-böckerna är ganska välkända. Men det finns mer sörmländskt att hämta för åldern där man kastat bilderböckerna och plöjer allt. Lika bra att tipsa om en hel drös på en gång. Emma Askling, Åsa Anderberg Strollo, till exempel Svart sommar som finns som e-bok för 9-12. Lisa Bjärbo…

Paret Barbara och Harald Kjellström har nyligen bosatt sig i Stallarholmen och skriver bland annat böcker om fotbollskillen Cosmo och hårdrockartjejen Evil och ger ut på egna förlaget Effektum.

Även Johan Eriksson i Flentrakten har flera rosade böcker, Springkällan kom ut förra året och där spelar också fotboll en roll.

För de yngsta

Rut och djungelmössan av Anna Ribbing och Ida Sundin Asp och Jag vill ha gröt av Lisbeth Sommarström och Anna Blåder är två ganska nyutgivna barnböcker i klassisk stil.

Fantasy

I Katrineholm hittar man fantasyfabriken Undrentide, vars produktion till stor del utgörs av e-böcker, av förläggaren Elin Holmerin och andra. Själv vill hon tipsa om Men även Johanne Hildebrant som skrivit böckerna om Freja med fler är en sörmlandsförfattare och bor i Mariefred.

Dystopi

CH Wahlund lär ska ha skrivit en dystopi med motiv från Trosa. Svår att få tag i, både bok och författare. Letandet pågår. Däremot finns hans senaste Apokalypsis Chistoforos som e-bok.

Språk

Alla gillar inte påhittade historier. Eskilstunabaserade Olle Bergman har givit ut flera böcker om ord för språknörden, de senaste, Historiska ord finns i pocket.

Deckare och krim

Börje Carlsson: Konservatorn och Mördaren: Sörmländskt rekord i otäckhet, dessbättre ”inte ett sant ord” enligt författaren själv, pensionerad kriminalpolis som tidigare skrivit dokumentärt men lika lokalt om brott.

Bengt Lundblad: Mälarmord. folk dör lite här och var men det är inte alltid lika blodigt, i första boken handlar det om ett stulet krucifix. Lite klurigare deckare, mindre splatter.

Clas Persson : Döden i Strängnäs

Leif Klingensjö: Vilse i välfärden och uppföljaren I välfärdens skugga. Det börjar med ett skrik inifrån Eskilstuna stadshus…

Mats I Lindgren: I debutromanen  Den som ger drabbas ett krögarpar i Nyköping av lokal organiserad brottslighet vars erbjudanden om beskydd blir allt obehagligare, en man anmäls försvunnen och en civil utredare på polisen får chansen. Även  nästa bok, den Selmaprisnominerade Sara utspelar sig i Nyköping.

Om listan

Listan bygger på en kartläggning av sörmlandsförfattare från 2015 som kontinuerligt uppdateras av Sörmland berättar. Den är fokuserad på nu levande författare, bosatta i Sörmland, alla genrer. Många författare är inte med. Nu under sommaren är det lite extra fokus på underhållningsliteratur, framåt hösten tar vi ett tag med mer lyrik och nyutgivet. Tips om författare som saknas emottages givetvis!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s