Livepoesi i översättning

Översättningar har alltid fascinerat mig och en favorit är den klassiska ”översättarsketchen”, där någon översätter en viktig person helt åt helvete. Från Roberto Benignis ”Livet är underbart” till Monty Pythons obscena ungerska reseordbok. Jag bara dör av dem. Den som översätter har makt, ibland över liv och död. Att låta någon översätta det man säger och skriver är det yttersta förtroende. Det finns två skolor eller sätt att gå till väga, det ena att behålla så mycket som möjligt av originalets sätt att uttrycka sig, till priset av att det kanske känns lite främmande. Det andra är att tänka sig in i hur skribenten skulle uttryckt sig om hen haft ens eget språk till 100%. Vilket gör att hen kommer närmare läsarna men med risk att för mycket lokalfärg åker med på kuppen. De flesta balanserar däremellan. Klart är att det kräver massor.

Det är alltid en upplevelse att stå bredvid och läsa den svenska översättningen av Malkon Malkons dikter, som här på ABF i Eskilstuna. Det här har vi gjort i Strängnäs, i Flen… just den här dikten på ljudspåret ovan, om att leva i exil, vara tacksam för ett nytt land och ändå bittert längta efter det gamla, har fått människor att börja gråta, spontanapplådera… Nu är det inte jag som översatt , jag bara framför (men det är också en tolkning).

Det är är en ännu starkare upplevelse att läsa egenhändigt översatta texter med författaren bredvid. Och lika så att höra den andre läsa sin översättning av ens egna text, följa med och se publikens reaktioner. För det har vi också gjort. Det är en nyttig resa in i någon annans huvud och in i sitt eget också.

Snart kommer fler att få prova att göra just det i projektet Litterära Språkvänner, där skrivande människor får översätta varandra och även framföra varandras texter. Sökandet pågår för fullt via många kanaler och några har redan träffats för att se om kemin stämmer. Så småningom blir det både föreställning och film av det hela. Och kanske mer än så.

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s