Poetry Slam

Göteborgs Garnison Amf1

Poetry Slam SM i Göteborg 2016 foto: Peter Claesson

Jag tänkte berätta lite om Poetry Slam. Poetry Slam är inget annat än en metod eller en regelbok för att tävla i egenhändigt skriven muntlig litteratur. En del kallar allt engagerat mikrofonläsande för Poetry Slam, men Slam är det bara när det är tävling, och bara när tävlingen görs enligt vissa grundregler som är likadana över hela världen. (Annars är det Estradpoesi eller någon annan sorts poesitävling och det är inte fy skam det heller.)

Grundreglerna är: Dikten ska vara max 3 minuter och framförs av poeten själv utan rekvisita. Juryn utses i publiken samma kväll, och sätter betyg på en skala från 0,0-10,0. Sen finns en del finstilt kring detta som vi kan lämna därhän just nu.

Tävlingen leds av en MC som alltså inte bestämmer över poängen men kan diska poeter, vilket händer väldigt sällan och om det händer kan det handla om just rekvisita eller uppenbara plagiat.

Däremot- och det här är kul, får man framföra dikten på vilket språk man vill. Med risk för att hela eller delar av juryn får bedöma själva framförandet eller lösa sin uppgift bäst de kan efter förutsättningarna. Jag har själv suttit och betygsatt dikter på bulgariska i ett SM. Och rent teoretiskt skulle jag kunna MC-a en tävling där både poeter och jury arbetar på ett språk jag själv inte begriper. Det här öppnar för möjligheter.

Min egen historia i Poetry Slam är gammal. Jag kom in andra eller tredje året som det fanns i Sverige, eftersom jag råkade bo på ett av de två ställen där tävlingen startade, Halland. Den andra platsen var Rinkeby. Det var hög stämning på puben där det skedde och lokalpressen refererade varje kvaltävling i god sportjournalistsik anda. Typ ”Johansson sköt från höften och krossade Hansson med endast 0,2 poäng med en dikt om sin mormor.” Jag blev lokal mästare och medlem i ett fyrmannalag som for till SM och tredje gången det hände vann både jag och laget. Det som följde med i kölvattnet var att vi skrev som galningar, förälskade oss i varandra, startade en poesitidskrift som överlevde i många herrans år därefter och fick ett kontaktnät över hela Sverige.

I många år var jag MC istället för att tävla och det är lika nervöst fast på ett annat sätt. Men jag tar gärna upp det när och hur som helst. En sak har jag lärt mig, man ska ta Poetry Slam för vad det är, ett fantastiskt sätt att träffas kring poesin och verkligen få fundera över vad man gillar och inte, och varför andra kanske tycker annorlunda, eller samma. Det är också en övning i representativ demokrati.

Poetry Slam har fått avläggare som Trubadurslam, Berättarslam, en numer avsomnad tävling vid namn Poetry Gangbang som pågick i Stockholm i över tio år samt Ortens Bästa Poet (i princip Poetry Slam-regler men två särskilt inbjudna jurygrupper. Plus att mängder av våra bästa yngre estradörer och författare gått i slamskolan och utexaminerat sig när de känt sig klara.

I år sker Svenska Mästerskapen i Jönköping och ett av de deltagande lagen kommer att heta Sörmland Berättar. Så det så.

Tills dess bjuder jag på en personlig favorit, tillika Sveriges första spoken word-pedagog Matiss Sillins på SM 2016 i Göteborg

 

 

En reaktion på ”Poetry Slam

  1. Pingback: Malin Jakobsson gästpoet i Eskilstuna… | Sörmland Berättar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s